המדריך המלא לעולם ה-NFT

מה זה NFT?
ראשי התיבות באנגלית הם: Non-fungible token , משמע מטבע שאין לו תחליף, זאת אומרת שהוא ייחודי ואין משהו זהה לו.
לדוגמה, דולר אפשר להחליף בדולר אחר, מכיוון שדולר הוא לא ייחודי. לעומת זאת, היצירה של המונה ליזה היא יחידה במינה, ואין אפשרות למצוא עוד ציור של מונה ליזה מקורי, קיימת רק יצירה אחת (כמובן שיש המון חיקויים). אם היית מחזיק בתמונה המקורית יכולת להחליף אותה בתמורה לערך כספי או ציור אחר בעל ערך שווה, אבל לא יכולת לקבל את אותה תמונה מהסיבה שאין כזו. 

כיצד פועל עולם ה-NFT?

רוב ה-NFT יושבים על הבלוקצ’יין של איתריום.
האיתריום הוא מטבע קריפטוגרפי, שהבלוקצ’יין שלו תומך לא רק במסחר במטבעות, אלא גם בחוזים חכמים.
חוזים חכמים הם חוזים דיגיטליים המושתתים על הבלוקצ׳יין ומאחסנים מידע שגורם לחוזה לעבוד באופן אוטומטי, כזה שלא מצריך צד שלישי.
NFT הוא חוזה חכם שבעצם מקנה לך את הבעלות הייחודית על היצירה, ומה שגורם לכך להיות כל כך מיוחד הוא העובדה שהכול מבוסס על הבלוקצ׳יין. 

 


איך אפשר לדעת מה בעל ערך בעולם ה-NFT? 

NFT יכול להיות כל דבר דיגיטלי (כרגע הפנים של עולם ה-NFT נע בין תמונות jpeg עם ערך מוסף לשירים של אנשים שנמכרים כ-NFT).
למשל, ציוץ מתוך הטוויטר שלך יכול להימכר כ-NFT.
אתה יכול למכור כל דבר, אפילו דברים פיזיים יכולים להימכר כ-NFT, אבל רוב ההייפ סביב העולם הזה נובע מיצירות בעלות ערך אומנותי ובעלי ערך מוסף למחזיקים, כמו למשל הפרויקט של הקופים.
הציוץ הראשון של טוויטר נמכר כיצירת NFT במחיר של כ-3 מיליון דולר, יש ערך מאוד רב לדברים מקוריים.

 

 

אז מה הרעיון של NFTs?

כבר הזכרנו שמדובר בחוזה חכם דיגיטלי, אבל לא מדובר בחוזה רגיל, מדובר בחוזה שמבוסס על הבלוקצ׳יין, מה שמאפשר רמת אבטחה גבוהה מאוד, ללא הצורך בצד שלישי. החוזה החכם מבצע פעולות באופן אוטומטי, בלתי ניתן לשינוי ופעולותיו נבדקות ומאומתות על ידי הבלוקצ׳יין. בנוסף, הכול חשוף לציבור, כלומר כולם יכולים לראות מה כתוב בחוזה.
כמו שהבנתם מדובר בטכנולוגיה, לא בתמונות או יצירות.
חוזה חכם נכתב באמצעות שפת תכנות, השפה תלויה בסוג הבלוקצ׳יין.
לדוגמה, חוזה חכם הוא חוזה שמבוסס על מחיר ותמורה, למשל, אני בונה חוזה חכם שיפעל באופן אוטומטי, ובו אני כותב שאני רוצה לגייס 1000 ש״ח כדי לקנות מחשב, כל מי שיתרום לפחות 10 ש״ח יקבל ספר במתנה.
בדוגמה הזו המחיר הוא ״לפחות 10 ש״ח״ והתמורה היא הספר שהאדם מקבל באופן אוטומטי אליו הביתה. 

עכשיו דמיינו איך הטכנולוגיה הזו יכולה לשמש אותנו בעתיד, כמו למשל חברות ביטוח.
נניח שחברת ביטוח רוצה ליצור חוזה חכם שבו אנשים יוכלו לקבל את דמי התביעה ישירות אל חשבון הבנק שלהם בתנאי שכמה פרמטרים מתקיימים, כמובן שכרגע הטכנולוגיה עדיין בחיתולים ודרוש עוד דיוק של פרמטרים בכדי שיוכלו להתקיים חוזים חכמים כאלה, אבל העתיד לגמרי מתקדם לשם, בקרוב מאוד נראה חברות שמשתמשות בחוזים חכמים בצורות שונות למטרות שלהן. 

אבל איך כל זה מתקשר לעולם ה-NFT?
חוזים חכמים הם הבסיס של הטכנולוגיה, מה שמבדיל את עולם ה-NFT מחוזה חכם רגיל, זה הייחודיות שקיימת. לא כל חוזה חכם הוא NFT, אתה יכול לגרום לחוזה חכם להיות NFT באמצעות כך שתגדיר זאת בחוזה. כל טוקן (אסימון) הוא ייחודי לגמרי, שום דבר לא דומה לו.

בעולם ה-NFT הטרנד הקיים הוא יצירות.
כדי לנצל לטובתך את הטרנד ולעשות מזה כסף, קיימות לפניך כמה אופציות.
אם אתה אמן אתה יכול לפרסם את היצירות שלך כ-NFT, שיכול לקדם את הפרויקטים שלך בצורה הרבה יותר יעילה ומעבר לכך, אתה יכול לקבל אחוזים קבועים מכל מכירה שנעשתה על היצירות שלך בין אנשים.
לצורך העניין, אתה מפרסם פרויקט בפלטפורמת מסחר ומגדיר בחוזה החכם שעל כל מכירה אתה מקבל 10% מהמחיר.
היעילות והנוחות עבור אמנים קיימות כבר עכשיו בעולם ה-NFT, היום אמנים יכולים להתפרנס בקלות מהיצירות שלהם באמצעות הטכנולוגיה הזו.

אם אתה נכנס לעולם הזה בתור סוחר, אתה יכול לקנות יצירות ולקבל מהן המון תועלות, פרויקטים בעולם ה-NFT דוגלים בקהילה, לכן הם משקיעים המון במחזיקים שלהם.
כמו למשל, יש המון פרויקטים שנועדו לשמש כמשחקים שבהם אפשר להרוויח מטבעות קריפטו ששווים דולרים, או פרויקטים שמאפשרים לך לקבל גישה ייחודית לדברים מסוימים, כמו למשל הפרויקט של הקופים, שמאפשר למחזיקים להיכנס למסיבות פרטיות על יאכטות עם אנשים מפורסמים.
אם אתה לא מתעניין בתועלות של הפרויקט ומחפש לעשות כסף, תמיד תוכל למכור את היצירה שלך.

באותה מידה אתה יכול להיות גם מחזיק, יש המון אנשים שמתעניינים באומנות עצמה ולא בערך המוסף שהיא מביאה.

אז כל NFT הוא ייחודי?

ברמה הבסיסית כל NFT הוא טוקן (אסימון) ייחודי בבלוקצ’יין, אך קיימת גם אפשרות ליצור קולקצייה שבה יש מאות או אלפי עותקים ממוספרים של אותה יצירה עם שינוי קל בנראות.

מי ישלם מאות אלפי דולרים עבור מה שמסתכם בעצם בתמונה שיושבת על הבלוקציין?

ובכן, זה חלק ממה שגורם לעולם ה-NFT להיות כל כך מטורף. יש אנשים שמתייחסים אליהם כאילו הם העתיד של איסוף אמנות (כמעיין מגרש משחקים למגה-עשירים) וכבר היום יש המון פרויקטים המשמשים כסמל סטטוס(לדוגמה crypto punks), ויש אנשים שמתייחסים אליהם כמו אל קלפים רגילים (שם הם נגישים לאנשים רגילים אבל גם מגרש משחקים עבור המגה עשירים). 

האם NFT יגיעו לעולם האמיתי?

היו כמה ניסיונות לחבר NFTs לאובייקטים בעולם האמיתי, לעתים קרובות כמעין שיטת אימות. נייק רשמה פטנט על שיטה לאימות האותנטיות של נעלי ספורט באמצעות מערכת NFT, שהיא מכנה CryptoKicks.
כבר עכשיו אפשר לשמוע על המון חברות שבעזרת הטכנולוגיה של ה-NFT, יוכלו למנוע מזיופים להגיע אל הלקוחות שלהן וליצור מותגים יותר אמינים. 

 

השווקים והפלטפורמות מסביב

ישנן מספר פלטפורמות מסחר גדולות שצצו סביב עולם ה-NFT, המאפשרים לאנשים לקנות ולמכור, כמו למשל OpenSea, Rarible ,Grimes, Nifty Gateway, SOLANART.

האם אפשר לגנוב NFTs?

חלק מהיתרונות הגדולים של הבלוקצ’יין הוא היכולת לאחסן תיעוד של כל פעולה שמתבצעת, מה שמקשה על גניבה ומאפשר אבטחה גבוהה, לעומת ציור התלוי במוזיאון. יחד עם זאת, מטבעות קריפטוגרפים נגנבו בעבר, כך שזה באמת יהיה תלוי איך ה-NFT מאוחסן. 

אז איך קונים NFT?

רוב הפרויקטים מבוססים על הרשת של איתריום, לכן אפשר לקנות אותם רק באיתריום, אבל קיימים עוד כמה בלוקצ׳יינים שתומכים ב-NFT, כמו למשל סולנה, קרדאנו ועוד רבים אחרים, אך הווליום מאוד נמוך בפרויקטים הנתמכים במטבעות האלה והפוטנציאל לרווח מושפע מכך.
חשוב להדגיש שכדי לקנות יצירות, עליך להחזיק ארנק דיגיטלי ובתוכו במטבעות של הרשת עליה היצירות יושבות, כמו למשל איתריום, סולנה קרדאנו וכו׳.
לאחר שיהיו בבעלותך גם ארנק וגם מטבעות, יהיה עליך להתחבר עם הארנק אל פלטפורמת המסחר, ומשם כבר תוכל בעצמך לבחור איזו יצירה תרצה שתהיה בבעלותך.
אך לפני כן, עליך להבין שקיימות גם עמלות גז, עמלות גז הן עמלות שאתה משלם בכל עסקה שאתה מבצע ומחירן מושפע מעומס התנועה שקיים באותו רגע על הבלוקצ׳יין.
מכיוון שבאיתריום קיימת תנועה מאוד גדולה ולרשת הבלוקצ׳יין שלו יש מספר שימושים, העמלות יכולות להגיע למחירים גבוהים, לכן כדאי לבצע עסקאות כשעומס התנועה על הבלוקצ׳יין קטן יחסית.

עוד פוסטים

אדמין

10 דק' קריאה

אדמין

10 דק' קריאה

אדמין

10 דק' קריאה

דילוג לתוכן