מטבעות קריפטוגרפיים מגיעים לקהל הרחב יותר מאי פעם. מחירים מרקיעי שחקים בוודאי מפתים שחקנים חדשים, אך אתם צריכים להיות מודעים לסיכונים לפני שאתם קופצים לעולם המדהים הזה.
אם רק נחשפתם לעולם המטבעות הקריפטוגרפיים ולתשואות הגבוהות שהוא מאפשר, ואתם מחפשים איפה להשקיע את הכסף שלכם, הנה 10 דברים שאתם צריכים לדעת לפני שאתם ממהרים לבצע את הפעולה הזאת.
1. אל תכניסו יותר ממה שאתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד
עולם הקריפטו ברמת סיכון גבוהה יותר מהשקעות רבות אחרות. שום דבר לא מובטח מלבד תנודתיות, יתרה מכך, זה לא מוסדר ברוב המקרים.
אין אישורים מהרשות לניירות ערך לנושא. מחירי מטבעות הקריפטו תנודתיים מאוד.
בעוד השוק מתחמם בעליות בלתי רגילות, הוא גם סובל מתיקונים כואבים וממושכים.
הסכנה משתנה בהדרגה, למשל, ביטקוין, המטבע קריפטו הראשון, קיים כבר יותר מעשור והסיכוי שלו נמוך משמעותית להיעלם מרוב המטבעות האחרים, אבל גם זה לא נקי מסיכון.
ולכן, אל תהמרו על חסכונות חייכם או על כל סכום שמסכן אתכם, לא משנה על איזה מטבע שמעתם.
2. תעשו מחקר יסודי
לפני שאתה משקיע סכום כסף משמעותי בכל מטבע דיגיטלי, עליך לבצע מחקר מעמיק ולברר מי עומד מאחורי המטבע, מה חזון המטבע, ועד כמה החזון ישים ומתקבל על הדעת.
קרא את כל מה שאתה יכול למצוא בנושא, יש המון פורומים קהילתיים, רשימות דיוור, וגם אצלנו באתר תוכלו לקבל סקירות על מגוון רחב של פרוייקטים ומטבעות. תשאלו הרבה שאלות, אם הרעיון מאחורי מטבע מסוים נשמע טוב מדי מכדי להיות נכון, כנראה שזה באמת ככה, אל תתפתו.
3. תלחמו בFOMO שבכם! (FOMO – fear of missing out)
אם הסיבה היחידה שאתם משקיעים במשהו היא בכדי להימנע מהחמצה, הדבר היחיד שלא תחמיצו הוא לאבד הכל.
פחד מהחמצה (FOMO) הוא הדרך הבטוחה להרוס את כל העושר שצברתם במהלך השנים. הבעיה בפחד מהחמצה היא שההחלטות נובעות מתגובת בטן למשהו שצריך לבצע עליו מחקר מקדים.
דעו מה אתם קונים.
אם נכנסת לאפליקציית המסחר וראית מטבע שעלה ב-30% ב-24 השעות האחרונות והחלטת שעל פי זה אתה נכנס לעסקה, זאת לא ההגדרה למחקר מקדים. יכול להיות שכאשר אתם תיכנסו למטבע מסוים יהיה גל של מוכרים ולא תבינו מה קורה כי לא עשיתם את המחקר המקדים.
לכל מטבע יש מפמפמים, אפילו ביטקוין. אל תיכנעו ללחץ חברתי, חשבו בעצמכם והעריכו כל מקרה השקעה לגופו.
4. אם זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי, כנראה שזה נכון.
בדומה לוול סטריט, הקונגרס האמריקני או לשכת עורכי הדין האמריקאית, הקריפטו מושפע משרלטנים. יש יותר מידי אנשים שמבטיחים שהפרויקט שלהם יהיה זה שיעקוף את הביטקוין. אבל האם יש היתכנות?
יש רק דרך אחת לגלות: מחקר מעמיק.
לא משנה אם אתם קונים או ממנפים (לווים), היו זהירים. חלק מבורסות הקריפטו מציעות מינוף פי 100, כלומר אתם יכולים ללוות עד 99% מעלות ההשקעה. זה יאיץ את הרווחים שלכם אם מטבע יעלה בערכו, אך אם זה ילך לכיוון השני אתם עלולים להימחק במהירות.
5. אל תסמכו על אף אחד
רמאים יש בשפע בשוק הזה. לדוגמא: המון נוכלים בטוויטר ניצלו את הופעתו של אילון מאסק ב”סאטרדיי נייט לייב” בטלוויזיה כדי להונות אנשים עם “מתנות מזויפות”. כשהם מתחזים לחשבון הטוויטר של התוכנית הקומית, הורו הפורעים לקורבנותיהם לשלוח כמויות קטנות של מטבעות קריפטו בכדי לאמת את הכתובות שלהם. ובמידה ועשיתם זאת תקבלו בחזרה פי 10 מהסכום ששמתם, בפועל הכסף נעלם ולא היה עם מי לדבר.
6. הבינו במה אתם משקיעים
כאשר מטבע נסחר בסביבות $1 לא אומר שהוא “זול” יותר מביטקוין ב-$58,000. לא כל המטבעות נוצרו שווים בערכם וביריית הפתיחה שלהם.
יש אלפי מטבעות קריפטוגרפיים, שחלקם מבקשים לחקות את הביטקוין וחלקם מנסים לפתור בעיות אחרות. לכולם יש רמות שונות של תמיכה וביזור.
קביעת ערכו של מטבע פירושו לשאול כיצד ולמה נוצר המטבע. מהי התועלת שלו? מי עומד מאחורי הקלעים? כמה גדולה קהילת המפתחים? עד כמה המאגר ב-GitHub פעיל, שבו נרשמים בדרך כלל עדכונים לתוכנת הקוד הפתוח? ממש כמו בניין, בסיס הקוד דורש תחזוקה, והזנחה עלולה להשאיר מבנה לא תקין.
7. לא המפתחות שלכם, לא המטבעות שלכם
מטבע קריפטו הוא נכס, בדיוק כמו דירה או תכשיטים, כלומר המחזיק בו נחשב לבעליו החוקיים.
זו הסיבה שמשתמשים מנוסים ימליצו לכם לא להפקיד את מפתחות ההצפנה בארנקי מטבעות דיגיטליים שיושבים בתוך פלטפורמות צד שלישי, כמו בורסאות, מכיוון שחברות כאלה ברובן אינן מוסדרות ועשויות להיות נתונות לפריצות או הונאות (התחמקות עם כסף של לקוחות).
פלטפורמות פיננסיות מבוזרות (DeFi) נפלו קורבן למספר רב של ניצולים בעלי פרופיל גבוה במהלך 10 החודשים האחרונים, ופלטפורמות ריכוזיות כמו Binance מתמודדות עם התקפות סייבר על בסיס יומי בניסיון לגנוב מטבעות באופן שאינו חוקי.
יחד עם זאת, שמירה על מפתחות לארנק, על גבי ארנק חומרה (קר) או אפילו פיסת נייר שעליה כתובים מחרוזת המספרים והאותיות, יכולה להיות עסק מורט עצבים.
זו הסיבה שיש משקיעים מנוסים שמעדיפים להשתמש בפלטפורמות הצד השלישי.
האם אתם סומכים על עצמכם לא לאבד את פיסת הנייר שרשמתם עליה או לשכוח את “סיסמת האבטחה” (סיסמה למפתח שפותח את נעילת ארנק הקריפטו שלכם)? אם לא, אתם צריכים להרגיש בנוח שמישהו אחר יאחסן את חפצי הערך הדיגיטליים שלכם, וההיסטוריה נותנת לכם את כל הסיבות למה לא לעשות זאת.
כדי לצמצם את הסיכונים, יש משהו שנקרא ארנק מרובה חתימות. ניתן להגדיר אותו כך, שלמשל, גם אייל וגם עמית חייבים לחתום על עסקה בכדי לשחרר כספים מהארנק.
מלבד הפריצות, הפלטפורמות הגדולות יכולות לעקב אותך מלמשוך את הכספים שלך בכל עת מסיבות שונות, החל מבעיות כושר פירעון ועד צרות משפטיות. אפילו מעבר לכך, לבורסות מסוימות פשוט אין את התשתית הדרושה כדי להישאר בשוק בכל עת – Coinbase ו-Robinhood, למשל, מפסיקות מסחר לעתים קרובות בתקופות של תנודתיות בשוק. אם אתה לא מפעיל את הארנק שלך, אתה לא יכול להיות בטוח שיש לך שליטה על המטבעות שלך.
יחד עם זאת, ישנן סיבות שונות מדוע אולי תרצה להשתמש בבורסה, לכן חשוב לבדוק את הסכמי המשתמש ולוודא שאתה מוגן מפני אירועי קצה.
8. אתם לא חייבים לקנות ביטקוין שלם.
אתם לא חייבים לקנות מטבע שלם בסכום גבוה מאד אתם יכולים לקנות גם שמינית ביטקוין ועם הזמן להשלים עד שתגיעו למטבע שלם כמובן רק אם אתם מעוניינים בכך.
כפי שאמר המיליארדר מארק קיובן לאחרונה בטלוויזיה על קניית כמויות קטנות של דוגקוין, “זה הרבה יותר טוב מכרטיס לוטו”.
9. הכירו את שיטת המיסוי בישראל בנושא.
חשוב להבין איך עובדת רשות המיסים, מכמה סיבות.
ראשית כל, רשות המסים מחשיבה את תחום הקריפטו כנכס לכל דבר, ממש כמו מנייה. אם אתם קונה מטבע ב-$100 והוא מכפיל את ערכו, (כלומר אתה ברווח של 100$) וברצונך למשוך את הכסף, אתה נדרש לדווח על הרווח הזה ולשלם עליו מס רווחי הון, שהוא 25% מתוך הרווח, כלומר 25$ הולכים למיסים.
כמו כן, פלטפורמות לא מבוזרות מדווחות לרשויות על כל קנייה ומכירה שנעשות במערכת המסחר שלהן, כך שאין באמת אפשרות לברוח מהם.
הרשויות נמצאות בגירעון עצום, הן לא יחשבו פעמיים האם לשלוח את הפקידים שלהן לבקר אותך כדי לשאול על עסקאות הקריפטו שלך.
10. קנו בצורה שיטתית ואל תחפשו הימורים.
מהי הדרך הטובה ביותר להשקיע? אין צורך לשנות את שגרת חייכם בכדי להשקיע בקריפטו, אפשר להשקיע לטווח הארוך.
השווקים משתנים כל רגע, אך אין מה להילחץ, שוק הקריפטו רק בתחילת דרכו,
גם אם השקעת כסף ואתה כרגע בהפסד, לטווח הארוך הפוטנציאל הוא עצום, איתריום עושה תשואה של 300% בטווח של 3 שנים.
תגדירו כל חודש סכום השקעה קבוע וכל פעם תרכשו עוד קצת, תנהלו את הכסף שלכם בצורה נכונה.